luzzattigramsci.it

  

Bästa artiklarna:

  
Main / Vad äter brunt halsband doftat

Vad äter bruna halsångare

Den brunt halsade tretåna dovendyren är ett riktigt unikt djur som bor i regnskogsbalkarna i Central- och Sydamerika. Termen sloth är synonymt med ordet slow, och sloths lever verkligen upp till den definitionen. Sloths utvecklades för att använda mycket lite energi eftersom deras diet inte ger dem mycket kalorier och näring. Brunhåriga dovendyr äter främst hårda, gummiliknande regnskogsblad.

Dessa löv är också fulla av gifter, en form av skydd för regnskogsträden. Men lättja har utvecklat ett matsmältningssystem för att hantera dessa mycket osmältbara blad. Det tar två veckor för en lättja att smälta en måltid - den långsammaste matsmältningstiden för något däggdjur! Sloths är speciellt anpassade för att bo bland trädtopparna. Deras päls hänger upp och ner och rinner från magen till ryggen.

Det beror på att själva dovendarna oftast hänger upp och ner. Pälsens orientering hjälper regnvattnet att rinna bort från kroppen. Dessutom har sengångare stora böjda klor som hjälper dem att enkelt greppa grenar och vinstockar och hänga bekvämt medan de äter och sover. Brunhalsade tretoppade dovendjur, som du kanske har gissat, har tre tår och tre klor per fot.

Men intressant är att till och med tvåtoppade dovendjur har tre tår per fot! Skillnaden är att de bara har två klor på vardera. Brunhåriga dovendyr har förmågan att rotera sina huvuden som ugglor. De kan vända upp till 300 grader på grund av sin unika nackstruktur. De har nio halshvirvlar benen i ryggraden som stöder huvudet, i motsats till de sju som de flesta däggdjur har.

Detta möjliggör större rotation, vilket hjälper till att leta igenom rovdjur som glasögon, harpy eagles och ormar. En gång i veckan sjunker brunt throated tre-toed dooths från regnskogens baldakin för att urinera och avföring. Även om deras stora böjda klor hjälper dem oerhört mycket i trädtopparna, gör de det svårt att resa på marken. Sloths kryper mycket besvärligt och långsamt på marken, vilket gör dem enkla mål för rovdjur som ocelots.

Men sengångare tar risken att klättra ner till marken på grund av ett symbiotiskt förhållande de har med den flora som lever i sin päls. Sloth päls är full av makro- och mikroorganismer som alger, svampar och malar.

Medan dessa organismer drar nytta av att ha en skyddad plats att leva bland de långa grova håren, tjänar lättja också på förhållandet. Algerna ger kompletterande näring för lättja och tonar pälsgrön, vilket hjälper till att kamouflera lättja mellan bladen. Svamparna hjälper till att avvärja parasiter som är kända för att orsaka sjukdomar som malaria och Chagas sjukdom. Malarna tillhandahåller gödsel för algerna. När dovendjur kommer ner från baldakinen kommer de i kontakt med de fördelaktiga svampsporerna i jorden.

På detta sätt trivs ett komplett ekosystem mellan lättja och de organismer som lever i dess päls. Ett annat unikt drag av dovendyr är att de är beroende av solenergi för att reglera kroppstemperaturen. Med en så långsam ämnesomsättning måste dovendjur sola för att hålla kroppstemperaturen uppe. På detta sätt liknar dovendjur reptiler. Manliga brunhalsade tretoppade dovendjur kan lätt skiljas från kvinnor eftersom de har en ljus orange lapp med en svart rand på ryggen.

Denna plåster har doftmarkeringskörtlar som lockar kvinnliga dovendjur. Alpha-män har större fläckar än andra män. Kvinnliga dovendjur föder ett spädbarn åt gången. Baby-doven spenderar 5-10 månader fäst vid sin mor och använder sin kropp som ett djungelgym. Detta hjälper till att förbereda barnet för livet som hänger i trädtopparna. Den brunhåriga doven är klassificerad som en art av minst bekymmer av IUCN eftersom den har en bred spridning i Amazonas skogen.

Men doven står inför många pågående hot. På grund av avskogning och utveckling förlorar dovendjur kritiska livsmiljöer. De tvingas ut ur träden på jakt efter nytt territorium och drabbas ofta av bilar när de korsar vägar. Sloths säljs också som husdjur på den svarta marknaden till turister. Tjuvjägarna tar baby dovendjur från sina mödrar och skär av tänderna och klorna.

Dessa spädbarn överlever vanligtvis inte länge. För att hjälpa tretoppade dovendjur kan du hjälpa till att skydda deras livsmiljö. Den brunhåriga doven bor i regnskogens baldakiner i Central- och Sydamerika.

Sloth Resources Chan, Christine. Higginbothan, Sarah. PLoS One. Salceda, Ana. När hon inte skriver om konstiga djur eller husdjurskaniner online, skriver och illustrerar hon roliga böcker för barn [om konstiga djur och kaniner]. Läs mer på hennes webbplats, www.

Hoppa till primärt innehåll. Hoppa till sekundärt innehåll. Dela den här djurartikeln:

(с) 2019 luzzattigramsci.it